You Are Reading

0

Fakta mengenai Aiskrim

ArryCode Wednesday, February 16, 2011

Kepada ibu bapa, sebelum anda melarang si kecil menikmati aiskrim, ada baiknya anda baca dan fahami lebih dulu fakta penting mengenai makanan kegemaran si kecil ini.


  • Kandungan kalsium di dalam aiskrim sangat  bermanfaat untuk menjaga kepadatan jisim tulang, mencegah osteoporosis, kanser dan masalah hipertensi.
  •  Mengandungi lemak terutama lemak tidak tepu, bagaimana pun tidak akan mengemukkan jika aiskrim diambil dalam kuantiti yang sedikit dan tidak terlalu banyak.
  • Tidak menyebabkan masalah batuk atau selsema kerana proses cairan ini berlaku pantas disebabkan kesan pengaruh suhu badan Malah, saat ia masuk ke dalam kerongkong, suhunya juga tidak sedingin air batu.
  • Kandungan susu adalah sebanyak 20 hingga 30 peratus. Ia tersusun dari laktoferin yang berperanan sebagai zat pertahanan tubuh non-spesifik terhadap patogen (agen yang menyebabkan penyakit, terutama organisma seni seperti bakteria dan virus). Laktoferin juga memiliki peranan antivirus terutama terhadap sitomegalovirus, influenza dan HIV.0 comments:

 
Copyright 2010 ArryCode_Blog